VÄLJ SPRÅK:

A hand reaching for a holographic computer chip depicting a completed translation.

Lionbridges tio främsta blogginlägg om språk år 2023

Höjdpunkter från ett år som dominerades av betydande innovationer och framsteg i lokaliseringsbranschen

Efter att ha tagit sig igenom stora utmaningar i samband med covid-19-pandemin gick världen förra året in i en förbättringsperiod – 2023 blev ett år av anmärkningsvärda framsteg och innovation i lokaliseringsbranschen.

I täten finns den spännande utvecklingen av generativ AI (GenAI)-teknik för att uppnå fördelar som bland annat sänkta översättningskostnader och höjd produktivitet. Tekniken väckte internationell uppmärksamhet efter att OpenAI:s chattbot ChatGPT gjordes tillgänglig för allmänheten i slutet av 2022. Under månaderna som följde dök det upp ett stort antal GenAI-verktyg och företag har lagt mycket energi på att arbeta fram hur de bäst kan dra nytta av tekniken.

Under hela förra året undersökte vi olika ämnen relaterade till lokalisering. Förutom vår grundliga genomgång av generativ AI har vi tittat närmare på hur språklösningar kan driva global tillväxt genom att tillgodose behoven hos enskilda målgrupper, exempelvis kvinnliga spelfantaster, resenärer och deltagare på virtuella evenemang. Genom framgångsrika kundengagemang har vi också visat hur språklösningar kan användas för att lösa affärsutmaningar som företag står inför idag.

Följ med på förra årets enastående utvecklingsresa genom att läsa våra mest populära blogginlägg från 2023.

För att förstå exakt hur långt vi faktiskt har kommit de senaste åren kan du kolla in följande tidigare blogginlägg: Lionbridges tio främsta blogginlägg om språk år 2022, Lionbridges tio främsta blogginlägg om språk år 2021 och Lionbridges tio främsta blogginlägg om språk år 2020.

10. Detta gör ChatGPT rätt och fel och därför kommer tekniken förmodligen rita om spelplanen för lokaliseringsbranschen

Även om generativ AI-teknik har funnits i flera decennier var det många utanför teknikbranschen som knappt kände till den förrän OpenAI lanserade sin GenAI-chattrobot, ChatGPT, för allmänheten. Och till och med då var det något av ett mysterium hur tekniken skulle användas eller tillämpas. Vincent Henderson, Head of Product Language Services på Lionbridge, experimenterade med tekniken precis när den hade blivit tillgänglig och berättade sedan om sina resultat i ett engagerande blogginlägg och faktablad. Han identifierade de främsta styrkorna och svagheterna med generativ AI. (Tips! Be den inte räkna.) Och han förklarade varför den kommer att revolutionera lokaliseringsbranschen. Läs mer om ChatGPT och lokalisering.

9. Så når du ut till kvinnliga gamers: Fem tips på hur man skapar spel som tilltalar kvinnor

Fler kvinnor än någonsin ser sig som inbitna spelfantaster och numera utgör de en rejäl andel av den globala spelcommunityn. Det betyder att företagen gör rätt i att se till vad målgruppen vill ha. Du har chansen att locka din beskärda del av världens miljardtals kvinnliga spelare, i synnerhet om du förstår dig på deras vanor och preferenser. Vi erbjuder fem användbara tips för spelutvecklare och spelutgivare – först och främst behöver de skapa berättelser som tilltalar ALLA spelare. Lär dig mer om hur du skapar spel för kvinnor.

8. Fallstudie: Samarbete med Swisscom

I över 20 år har det ledande telekommunikationsföretaget Swisscom förlitat sig på Lionbridge för att översätta sin årsredovisning till flera språk. Översättning av årsredovisningar är komplicerat, eftersom partnern behöver hantera innehåll som är väldigt tekniskt och finansiellt och klara snäva deadlines. Så hur gick det för Lionbridge? Vi har översatt 85 000 ord per år och hjälpte Swisscom att sänka översättningskostnaden för årsredovisningen 2022 med 43 procent. Se hur vi gjorde det i vår fallstudie om Swisscom om översättning av årsredovisningar.

Orangefärgade glasbubblor.

7. Använd språktjänster för resebranschen för att nå ut till globala resenärer

Under 2023 lade större delen av världen den värsta pandemifasen bakom sig. Folk började drömma om att resa igen och var beredda att betala mer för det än de var 2019. Undersökning på undersökning gav en optimistisk prognos för resebranschen och det blev återigen avgörande för rese- och hotellföretagen att kommunicera effektivt med globala resenärer. Språktjänster för resebranschen spelar en viktig roll för det här arbetet, bland annat genom multimedietjänster som underlättar flerspråkig videomarknadsföring och global geolokalisering, som optimerar flerspråkiga e-handelsplatser. Läs om hur språktjänster för resebranschen kan hjälpa rese- och hotellföretag att stå ut från mängden.

6. En generativ AI-modell överträffade en neural maskinöversättningsmotor i en maskinöversättningsanalys

Exakt hur bra är stora språkmodeller (LLM) på översättning? Lionbridges experter försökte hitta svaret på den frågan med tester för att jämföra kvaliteten på automatiserade översättningar från flera LLM med resultaten från de fem största neurala maskinöversättningsmotorerna. I en utvärdering såg Lionbridge att GPT-4-modellen presterade något bättre än Yandex-motorn i språkkombinationen engelska till kinesiska. Vad innebär den här milstolpen för paradigmet neural maskinöversättning? Läs blogginlägget för att ta reda på det.

En samling mikroskopiska byggställningar.

5. Sammanfattning av webbinarium om generativ AI: Hur långt har vi kommit?

Generativ AI väckte stor uppmärksamhet bland företag över hela världen. Lionbridge lanserade därför en webbinarieserie om generativ AI för att titta närmare på tekniken. Många chefer varnade för att införa tekniken alltför snabbt, så vi ägnade ett webbinarium åt att undersöka om tekniken har kommit tillräckligt långt för att faktiskt generera ett affärsvärde. Vår slutsats: Även nu när tekniken är i sin linda kan vi använda den till vissa saker. Det kommer dock att ta flera år innan den når sin fulla potential. Läs mer om möjligheter inom generativ AI eller kolla in de andra webbinarierna i serien.

4. Teknisk utbildning för deltagare i kliniska prövningar

Fler kliniska prövningar kräver att deltagarna använder sig av dator och digitala hälsoverktyg. Därför är det viktigt att sponsorer erbjuder prövningsdeltagare utbildning och stöd för att främja en positiv användarupplevelse och framgångsrika prövningsresultat. Tillsynsmyndigheter som Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) och amerikanska FDA anser också att det är av högsta vikt att prövningsdeltagare genomgår utbildning i användning av teknik som används i prövningarna och har formulerat sina förväntningar i vägledande dokument. Ta reda på mer om den här vägledningen och Lionbridges förmåga att översätta utbildningsmaterial till prövningar i flera regioner genom att läsa blogginlägget om teknisk utbildning för deltagare i kliniska prövningar.

3. AI-förtroendets era

AI-tekniken öppnar dörren till en förtroendeera. På vilket sätt skapar AI en förtroendeutmaning – och vad kan du göra åt det? Vi har identifierat fyra sätt att minimera riskerna med AI-genererat innehåll, från att använda mänskliga språkgranskare till att samarbeta med rätt språkpartner. Läs blogginlägget för att gräva djupare i hur du löser problem med AI-förtroende.

2. Planera flerspråkiga virtuella evenemang: Kom igång med vår checklista och guide

Under covid-19-pandemin blev det vanligt med virtuella evenemang, och de är här för att stanna. Översättningslösningar utformade för mottagare på olika språk är ditt hemliga vapen för att nå en större global publik. Vad kan du göra? Införliva flerspråkiga komponenter i dina virtuella evenemang för att riva språkbarriärer. Vi har sammanställt en checklista för planering av flerspråkiga virtuella evenemang och en guide som hjälper dig att komma igång.

1. Förbättra företagets eLearning med generativ AI

Det kan vara kostsamt att genomföra eLearning-projekt på ett företag. Först behöver man göra en inledande investering, därefter skapa innehåll av hög kvalitet och slutligen betala medarbetarna för att gå utbildningen. AI-verktyg kan minska företagets kostnader för eLearning och bidra till att maximera avkastningen. Varför det? AI-drivna verktyg kan hjälpa till med budgetering, skapa innehåll mer effektivt och samla in analysunderlag att använda som grund för mer personliga utbildningsvägar för deltagare. Läs blogginlägget för att lära dig mer om hur generativ AI kan förbättra företagets eLearning-projekt.

Kontakta oss

Har du en idé om något du skulle vilja läsa om eller vill du få veta mer om vårt utbud? Kontakta oss i dag.

Ange företagets e-postadress.
Genom att markera rutan nedan godkänner du att få våra e-postmeddelanden med marknadsföring. Du får information om tankeledarskap, bästa praxis och marknadstrender i språktjänster från Lionbridge.

Om du vill avbryta prenumerationen, och veta hur vi behandlar dina personuppgifter, se vår integritetspolicy.

linkedin sharing button

FÖRFATTARE
Janette Mandell
  • #ai
  • #life_sciences
  • #generative-ai
  • #blog_posts
  • #gaming
  • #technology
  • #travel_hospitality