VÄLJ SPRÅK:

Stethoscope on a digital device

Sammanfattning av webbinarium: Life Sciences och generativ AI

Nya språklösningar

Verktyg med generativ AI kan tyckas futuristiska, men de har faktiskt sina rötter i 1800-talet. Vi har förberett oss väl och undersökt hur verktygen, bland annat ChatGPT, kan användas för Lionbridges översättningstjänster för Life Sciences.  Lär dig mer från Paraic O’Donnell, veteran i Life Sciences-branschen, och Vincent Henderson, vår ledande expert inom generativ AI. De visar hur vi använder generativ AI till våra Life Sciences-kunder i dag och ger oss ett axplock av framtida användningsområden.

Om du missade vårt webbinarium om Life Sciences och generativ AI kan du titta på det när du vill.

Har du inte tid att titta på webbinariet? Läs om de viktigaste punkterna som vårt team tog upp på webbinariet.

GenAI:s historia: Mer än bara en ny, våghalsig teknik

Folk i Life Sciences-branschen är till sin natur skeptiska till risker. De håller människors liv och hälsa i sina händer och är därför vanligtvis inte först med att ta till sig nya tekniker och trender. Även om generativa AI-lösningar är nya på många sätt, kan deras rötter emellertid spåras ända tillbaka till Charles Babbages differensmaskin från 1833 och till Alan Turings senare version av maskiner som kan ”dra lärdom av erfarenheter” och förändra och förbättra sina instruktioner.

Närmare bestämt har Lionbridge använt maskinöversättning, framför allt neural MT (NMT), i många år för att hjälpa våra Life Sciences-kunder att kommunicera bättre och snabbare med patienter, tillsynsmyndigheter, leverantörer osv. Vi är redo att använda, utveckla och förlita oss på generativ AI-lösningar för våra Life Sciences-kunder, eftersom vi förstår dem på djupet.

kliniska forskare och patienter

Life Sciences och generativ AI: Hur kan stora språkmodeller (LLM) vara till nytta i branschen?

LLM (grunden till generativ AI-verktyg) har förmåga att hantera många uppgifter, bland annat språkbehoven hos Life Sciences-organisationer. LLM tränas på internet, en enorm språksamling som rymmer en stor del av människans kunskaper. Tack vare sin arkitektur med ett neuralt nätverk kan LLM ägna sig åt ”djupinlärning” och på så sätt bygga upp förmågan att hitta mönster och betydelser med lite mänsklig hjälp. De kan också förändra strukturen eller stilen på resultatet, rätta sig själv och klassificera saker och ting. Verktygen kan även interagera med mänskliga operatörer på ett naturligt sätt. Människor kan använda prompter och frågor för att få fullständiga svar som påminner om dem från en annan människa. Den här förmågan kan vara svaret på många utmaningar som är specifika för Life Sciences.

Verktygen kan användas till exempelvis följande aktiviteter:

  • Generera ett första utkast av allmänspråkliga sammanfattningar till patienter
  • Producera innehåll för en viss målgrupp eller marknad utifrån primära vetenskapliga datauppsättningar
  • Samla och samordna ostrukturerad information från kliniska prövningar och övervakningsaktiviteter

AI-verktygen används ännu inte till de här uppgifterna utom i testmiljöer, men deras förmåga tyder på att så kommer att ske – framför allt när tekniken kan arbeta i lika stor skala som NMT-föregångaren.

Aktuella användningsområden för Life Sciences och generativ AI

Språktjänstleverantörer som Lionbridge använder redan AI-drivna lösningar för att hjälpa våra kunder, tack vare vår stora erfarenhet av NMT.

Vi har redan använt NMT för att utföra åtminstone delar av följande funktioner:

  • Analysera och klassificera innehåll
  • Använda MT-kapacitet på begäran eller i realtid
  • Styra mindre viktigt innehåll till smidiga och effektiva arbetsflöden
  • Dra fördel av detaljerad kompetensmatchning utifrån servicenivå, behandlingsområde med mera

Med AI:s förbättrade förmåga kan vi utföra de här aktiviteterna i ännu större omfattning med mindre manuell övervakning. Rent generellt använder företag inom översättnings- och innehållstjänster, som Lionbridge, AI för att hjälpa kunder att nå deras patienter och marknader (även nya marknader) snabbare och utveckla innehåll mer effektivt baserat på befintliga informationskällor. Vi säkerställer också innehållets kvalitet och efterlevnad. De är alla viktiga uppgifter för de flesta Life Sciences-organisationer som behöver uppfylla regulatoriska standarder.

Framtida användningsområden för Life Sciences och generativ AI

Dagens användningsområden för AI inom Life Sciences kommer att växa exponentiellt i framtiden. Till att börja med kommer fördelarna att inom innehållstyper med lägre risk, exempelvis marknadsföringsmaterial. I takt med att förtroendet för AI-tekniken ökar och vi hittar nya sätt att säkerställa att generativ AI-innehåll är tillförlitligt, kommer vi också att kunna utöka användningen inom följande områden:

  • Multinationellt innehåll: Generera nytt företags- och marknadsföringsinnehåll för nya flerspråkiga marknader.

  • Minska AI-misstag och träningsbördan: När internets databas med vetenskaplig kunskap växer kommer AI-verktygen bli mer kompetenta och kunniga.

  • Sammanhangsmedvetenhet: Instruktioner för skapande av innehåll, lokalisering eller översättning kan sparas och utökas för att uppnå alltmer finslipade resultat.

  • Lärande i få steg: I kombination med sammanhangsmedvetenhet kommer LLM-designer snabbt kunna ta till sig nya anvisningar.

  • Kliniska och regulatoriska arbetsflöden: AI-verktyg kan göra tidigare arbetskrävande datamigrering enklare och uppdatera generering.

  • Efterlevnad och patientsäkerhet: AI kan hjälpa till att uppfylla de här viktiga standarderna under mänsklig vägledning och kontroll.

Det är viktigt att påpeka att AI aldrig kommer att ersätta mänskliga Life Sciences-experter. Den ska bara hjälpa experterna att arbeta mer effektivt och fokusera på områden där deras expertis behövs mer.

digital forskare granskar resultat och diagram på en digital enhet

Kontakta oss

Vill du använda generativ AI i patientkommunikation, klinisk forskning eller marknadsföringsmaterial? Lionbridge har flera decenniers erfarenhet och expertis och arbetar för några av världens största Life Sciences-företag. Vi vet hur man bäst hanterar översättningar för medicinteknisk utrustning och kliniska prövningar med mera. Kontakta oss i dag för att få veta hur Lionbridge kan hjälpa dig som språktjänstleverantör. 

Ange företagets e-postadress.
Genom att markera rutan nedan godkänner du att få våra e-postmeddelanden med marknadsföring. Du får information om tankeledarskap, bästa praxis och marknadstrender i språktjänster från Lionbridge.

Om du vill avbryta prenumerationen, och veta hur vi behandlar dina personuppgifter, se vår integritetspolicy.

linkedin sharing button

FÖRFATTARE
Paraic O’Donnell, Director, Life Sciences Technical Solutions
  • #regulated_translation_localization
  • #webinar
  • #life_sciences
  • #content_transformation
  • #blog_posts
  • #global_marketing
  • #content_creation
  • #translation_localization