VÄLJ SPRÅK:

Floating rectangles fade into the background.

Släppa pausknappen efter pandemin

Översyn av Life Sciences-industrin efter två år med covid-19

Vi erkänner att vi hade fel. Många av oss, även forskarcommunityn, inte bara hoppades utan räknade med att covid-19-pandemin skulle vara över nu. I april 2020 uppskattade universitetet i Minnesota, USA att pandemin skulle vara i 18 till 24 månader, vilket skulle innebära att vi just nu befinner oss på sluttampen och inte ser nya toppar av det slag som har drabbat både Fastlandskina och Hongkong. En månad efter att studien publicerades sa WHO-experten Maria Van Kerkhove att hon förutspådde att den akuta fasen av pandemin redan var avklarad – och detta var flera månader innan omikronvarianten dök upp. 

Till att börja med orsakade pandemin och de restriktioner den medförde att vissa aktiviteter i Life Sciences-industrin fick pausas. Både resandet och arbetet på plats minskade, samtidigt som regulatoriska förändringar blev försenade och behovet av att tillverka personlig skyddsutrustning ökade. Nu när många länder och myndigheter drar ner på säkerhetsåtgärder som krav på munskydd är det dags att undersöka vilka förändringar som är här för att stanna och om våra prognoser för världen efter pandemin stämmer. 

A grid of white dots blurs to the top right corner of a dark background.

Fördröjd implementering av regulatoriska förändringar

Det var tänkt att de senaste åren skulle präglas av omfattande regulatoriska förändringar relaterade till medicinteknisk utrustning och kliniska prövningar, särskilt i Europa. Många ursprungliga datum för implementering och krav på efterlevnad var satta till tiden efter mars 2020 (när WHO officiellt förklarade situationen som en pandemi).  Regulatoriska förseningar på grund av pandemin var oundvikliga när branschen anpassade sig till en värld på distans.

Tillverkningsutrustning, vaccin och behandlingar

Personlig skyddsutrustning blev plötsligt enormt efterfrågad för personal i frontlinjerna (för att inte tala om bland allmänheten), i takt med att antalet fall ökade. Samtidigt ställdes vårdinrättningar inför både ökade behov från patienter och minskad förmåga att tillhandahålla vård när även de egna medarbetarna blev sjuka. Populära e-handelsplattformar översvämmades av produkter som marknadsfördes med fraser som uppfyller regulatoriska krav (som NIOSH), trots att de i själva verket bara ingav en falsk trygghetskänsla. 

När preliminära och senare formella godkännanden av vaccin började ges på olika platser i världen, kavlade både tillverkare och distributörer upp ärmarna för att tillgodose efterfrågan. Försörjningskedjan är global till sin natur, vilket innebär fler regelverk att ta hänsyn till när olika material rörde sig över gränser. EU beslutade att tillfälligt göra undantag från vissa språkliga krav för att underlätta arbetet.

I takt med att covid-19-topparna har blivit mindre och mer kortvariga och läkemedelsbolagen har utvecklat fler behandlingar och vaccin, har trycket minskat något så att alla länkar i försörjningskedjan fått möjlighet att se över sin förmåga att snabbt ställa om produktionen. (Den meme-värdiga blockeringen av Suezkanalen försåg hela världen med en talande bild av vilka ringar på vattnet ett avbrott kan innebära.)

Streaks of lights like comets headed to the right on a dark background.

Decentraliserade kliniska prövningar

Övergången från personliga besök på plats innebar enorma utmaningar för alla som arbetar med kliniska prövningar. Men numera vet både deltagare och administratörer att det är möjligt att genomföra många prövningar på distans och det går inte att blunda för den vetskapen. Vissa demografiska grupper kanske fortfarande föredrar personliga möten, men många nya, potentiella patienter och forskare/utvärderare kan studera prövningar på större avstånd med hjälp av rätt teknik och internetanslutning. 

Permanenta lösningar och pandemiprotokoll

Tanken om en värld efter pandemin är till viss del fiktion, eftersom experterna nu förutspår att vi får leva med årligen återkommande vågor av covid-19-varianter fram till 2025.   

Då blir förmågan att ställa om – från personliga möten till distans, från en regulatorisk region till en annan – avgörande. 

Du och dina teknikpartner måste ha förmåga att skala upp och ner och vara tillräckligt smidiga för att bemöta föränderliga behov över hela världen. Ta hjälp av vår nischade ämnesexpertis med flera decenniers erfarenhet för att göra detta möjligt om och när störningar inträffar. Vi kan hjälpa dig att lokalisera allt för att säkerställa en smidigt fungerande verksamhet, oavsett hur nästa överraskning ser ut.

linkedin sharing button
  • #regulated_translation_localization
  • #life_sciences
  • #blog_posts

Lionbridge
FÖRFATTARE
Lionbridge