Vad är en bugg?

Kvalitativ testning med riktiga gamers


I min förra artikel pratade jag om hur viktigt det är att testa en produkts stabilitet och prestanda, vare sig det gäller spel eller klättringsutrustning. Jämförelsen mellan spel och klättring kan tas längre än så. När man klättrar är det sällan man når toppen på en gång. Först måste man lägga grunden med en kombination av styrketräning och rörlighetsträning; sen kan man börja klättra. Klättrare lägger många timmar över flera månaders tid för att ta sig högre, ett fäste i taget. Man finslipar varje rörelse för att förbruka mindre energi och se till att inte falla.

Det är precis likadant med spel. Mycket av jobbet sker i det tysta: speldesign, tidig utveckling... och sen när det är dags att börja ”klättra”, då blir de bästa spelen testade av riktiga spelare. Personer inom spelbranschen är, tro det eller ej, inte alls bra på att granska sina egna spel kritiskt. Speltestning, användarfeedback, balansering... allt det där kräver att man får synpunkter från folk som lär köpa spelet själva.

Få feedback i tid...

”Är spelet kul?” Det är utan tvekan den svåraste frågan att besvara när man gör spel. Och det är inte den enda som spelar någon roll heller. ”Hur mycket kan man sälja det här för? Borde det här spelläget tas bort? Lär det här inslaget gå hem på andra marknader?” Svar på alla sådana frågor vill man helst få direkt från målmarknaden.

Publiken är opartisk och håller oftast inte igen. Vill du hellre ta det där brutalt ärliga snacket tidigt under utvecklingen medan teamet fortfarande kan åtgärda eventuella problem? Eller efter lanseringen, när det inte bara kostar tid och pengar utan även riskerar att skada varumärket?

Du avgör vilka frågor du vill ha svar på och vilka målgrupper du vill ha koll på, så fixar vi svaren åt dig. Om du inte vet vad du vill fråga, ja då kan vi hjälpa dig med det med.

...och otid

Varje gång det släpps nya banor, funktioner eller annat är det en chans att förbättra spelet. Men tyvärr kan det också medföra buggar och problem. Nya lanseringar och versioner kan skapa lika många problem som de löser. Därför är det viktigt att testa spelet kontinuerligt i flera stadier av utvecklingen.

När man vill avgöra hur kul ett spel är eller vilka otrevliga överraskningar som kan dyka upp är det alltid bäst att låta spelet testas ordentligt i förväg. Istället för att låta kundtjänsten drunkna i rapporter efter varje uppdatering kan du köra testomgångar med vår publik och se till att du är väl förberedd.

Hitta rätt balans

Livet känns inte alltid rättvist, men helst ska spel göra det. Succéspel ser till att varje bedrift känns uppnåelig men ändå tillfredsställande. När vissa karaktärer eller föremål är alltför starka eller svaga rubbas den balansen.

Tänk dig att låta 500 personer lira ett racingspel i två timmar och inse att en av bilarna vinner 30 procent oftare än alla de andra bilarna. Eller slänga in ett nytt föremål som låter nya spelare levla upp supersnabbt, så att spelarna som hängt med från början känner sig frustrerade. Spelarna måste kontinuerligt utvärdera nya inslag för att avgöra om spelet bibehållit rätt balans. På kort tid kan du identifiera, fixa och testa alla nya funktioner och inslag innan de når ut till allmänheten.

Skräddarsydda, storskaliga lösningar

Lionbridge tillämpar sin mångåriga erfarenhet av skräddarsydda lösningar inom spelbranschen. Vilka problem du än har kan Lionbridge Games lösa dem. Vi kan samla ihop otroligt specifika grupper av spelare eftersom vi samlar in så mycket information vid anställning och inskolning. Vårt ledarskapslag samarbetar med dig hela vägen för att tydligt fastställa vilka frågor du behöver svar på och hur du bäst ska få dem. Vi anpassar våra tjänster efter dina behov. Vår publik kan hjälpa dig på fler sätt än man kan tro, bland annat...

Ju fler vi är tillsammans: Låt publiken jaga buggar

Vi jobbade med en studio som slagit rekord i den kinesiska spelvärlden och skickade ett spel som nyss släppts till tusentals spelare i vår publik. Studion fick en hel del kundtjänstärenden rörande ett problem där spelarna inte kunde logga in på spelservrarna, och det hade börjat gå ut över intäkterna. Men studion kunde inte isolera och återskapa problemet i sin egen kontrollerade miljö.

Det dröjde bara några timmar innan några av våra tusentals spelare kunde återskapa felet som gjorde att folk inte kunde logga in. Studion kunde sedan åtgärda problemet. Första steget är alltid att erkänna att det finns ett problem!

Värt att testa

Den perfekta spelupplevelsen hänger på mycket mer än bara teknisk prestanda. Och bra kommunikation mellan studion och spelarna löser inte alla problem. För att folk ska fortsätta spela i långa loppet måste allt i spelet utgå från spelarna. Det är därför Lionbridge Games erbjuder ett sånt brett utbud av tjänster inför lanseringen med vår spelpublik.

Vårt mål är att göra ditt spel redo att möta alla världens spelare. Utvärdera alla aspekter av ditt spel med feedback från stora spelargrupper eller detaljerade svar på specifika frågor. Vår publik är stor, varierad och global, så vi kan hjälpa din studio oavsett var du utvecklar eller lanserar ditt spel. Kontakta oss för att få reda på hur vi kan hjälpa dig genom utvecklingsprocessen.


linkedin sharing button
  • #blog_posts
  • #player-experience
  • #gaming
Tommy Lachambre
FÖRFATTARE
Tommy Lachambre