Spelarnas stora roll i utvecklingen

En spelupplevelse som bygger tillit


Utgå från köparen. Det kan låta självklart, men det är ofta lättare sagt än gjort när man skapar en produkt.

Detsamma gäller utan tvekan för spel. De som jobbar inom branschen är oftast gamers själva, så man kan lätt tro att de automatiskt ska skapa roliga, populära och lönsamma spel. Men folk inom spelbranschen representerar inte alltid marknaden i stort. Faktum är att man alltid behöver synpunkter från spelare utanför utvecklingsprocessen, alltså konsumenterna som ivrigt inväntar spelets stora lanseringsdag.

Relationen mellan studion och spelarbasen fungerar i grunden på samma sätt som alla andra relationer i våra liv. Allt hänger på tillit. Att kunna lita på att studion är lyhörd och svarar på spelarnas behov, vare sig det gäller problem i spelet eller communityns synpunkter. Att kunna lita på att servrarna kan hantera inflödet av nya spelare när ett nytt spel släpps. Att kunna lita på att upplevelsen blir likadan för alla spelare, var i världen man än är. Att kunna lita på att spelet satt spelaren i centrum hela vägen.

Ju mer ditt spel exponeras för potentiella spelare innan det lanseras, desto säkrare kan du känna dig när det väl släpps. Innan du sätter igång med lokalisering, språktestning, speltestning och allt annat finlir är det bäst att låta utomstående prova spelet. Integrera spelarnas feedback kontinuerligt från första början för att skapa bästa möjliga spelupplevelse.

Spel som håller i längden …

Lokalisering, regelefterlevnad, kompatibilitet och funktionalitet kvalitetsgranskas mot standardiserade mått, men det krävs mer än så för att skapa en underhållande upplevelse. Det är där speltestning kommer in i bilden. Speltestning går helt enkelt ut på att avgöra hur kul spelet är och hur bra det lär hålla i längden. Man får alltså feedback innan spelet släpps så att man kan göra ett bra första intryck på publiken.

Speltestning buntas alltför ofta ihop med resten av kvalitetstestningen som sker sent i utvecklingen. Kanske inte så konstigt, med tanke på namnet. Men det här är ett av de lättaste misstagen att undvika när man gör spel. Anställda som försöker hitta fel och buggar hela dagen får en helt annan syn på spel än de flesta gamers har. Enkelt uttryckt ser de inte skogen för alla träd.

På samma sätt som man budgeterar (både tid och pengar) för kvalitetsgranskning redan i planeringsstadiet måste man med jämna mellanrum även väva in speltestning, fokusgrupper och spelarintervjuer i utvecklingsprocessen.

 

"Allt hänger på tillit."

… och för mängden

Efter massor av slit är lanseringsdagen till sist här. Äntligen ska den där spelaren du tänkt dig få sätta tänderna i spelet. Men så är det ju inte bara en spelare, utan en miljon. Plötsligt rasar allt ihop.

Belastning, stress, volym och skala är aspekter som bör testas under spelutvecklingsprocessen, men det glöms ofta bort. Tidiga recensioner avgör ofta antalet förbeställningar och eftersom lanseringsdagen ofta ger en fingervisning om spelets framgång kan överbelastade servrar vara en fullkomlig katastrof. Glöm därför inte att stresstesta spelets servrar inför lanseringen.

Vårt utbud av testningstjänster och vår globala gamerpublik skapar förstklassiga spelupplevelser som når ut till hela världen. Dessa tjänster är ett viktigt komplement till testning i spelcenter.

Bygg en community

Så fort världen får höra om ett nytt spel kommer livliga diskussioner dra igång. Fans finns utspridda över alla möjliga forum. Reddit, Discord, Twitter – var dina spelare än är behöver du communityansvariga. Deras jobb är att håll koll på hur snacket går.

Dina varumärkesambassadörer smälter in bland fansen och kan rapportera om vad kunderna vill och inte vill ha, hypa inför kommande lanseringar och hålla ordning på dina communities. Det krävs ett löpande engagemang. När man utvecklar spel måste man även utveckla relationen med spelarna. I bästa fall kan en communityansvarig skapa lojalitet till varumärket och spelen.

Stötta de du bryr dig om

Målet är att hålla spelarna nöjda på lång sikt. Då måste man ha bra support och inte bara se den processen som ett nödvändigt ont. Dina spelare räknar med att det ska gå snabbt och smidigt att kontakta dig. Ambitionen är inte bara ren underhållning utan en upplevelse över flera olika kanaler. Studior är duktiga på att designa och utveckla roliga spel, men support hör inte alltid till deras styrkor.

Det finns massor av faktorer som gör att bra support blir helt avgörande för en produkts långsiktiga framgång. Många av de faktorerna är särskilt framträdande inom spelvärlden, där de främsta ekonomiska måttstockarna är förvärvskostnad och LTV (livstidsvärde). Med bra support tappar du färre spelare över tid. Ju bättre supporten är, desto längre fortsätter spelarna köpa saker och förlänga sina abonnemang, vilket maximerar deras LTV.

Du måste ha bra support från första början, helst som del av din plan för spelets community. Låt Lionbridge hjälpa dig göra ett gott första intryck på spelarna.

 

Skapa och bibehåll relationer

Att bygga broar mellan spelare och studior är en viktig del av spelutveckling. Lionbridges specialitet har alltid varit att bygga relationer, och därför är vi väldigt ivriga att ge studior nya smarta sätt att knyta an till sina spelare.

Håll utkik efter våra experttips om spelupplevelser.


linkedin sharing button
  • #game-testing
  • #player-experience
  • #blog_posts
FÖRFATTARE
Tommy Lachambre med April M. Crehan